捷媒談台灣:少數講「我是捷克人」就開門國家 | 國際焦點 | 國際 | 經濟日報
				  https://money.udn.com/money/story/5599/8932931
Článek: Zástupce šéfredaktora hlavního českého média nedávno napsal článek, ve kterém sdílí své dojmy z návštěvy Tchaj-wanu, a uvedl, že Tchaj-wan je jednou z mála přátelských zemí, kde stačí říct „jsem Čech“ a dveře se otevřou. Ocenil Tchaj-wan za jeho jedinečnou a přívětivou atmosféru vytvořenou díky mixu různorodých kultur, vášnivé a přátelské lidi, bohatou kuchyni a pohodlnou dopravu, a poznamenal, že „ignorovat Tchaj-wan by byla škoda.“
Zástupce šéfredaktora hlavního českého média Novinky.cz, Jakub Kynčl, nedávno vydal článek s názvem „V jedné z mála zemí, kde věta 'Jsem Čech' otevírá dveře,“ ve kterém sdílí své dojmy a zkušenosti z cestování po Tchaj-wanu.
Jakub Kynčl napsal, že Tchaj-wan je destinace, kterou většina Čechů nezvažuje jako místo pro dovolenou, ať už kvůli napjatým vztahům s Čínou nebo proto, že se o něm v médiích málokdy mluví, „což je velmi škoda.“
Kynčl řekl: „Když vidíme, jak se turisté z celého světa v posledních letech hrnou a přeplňují hlavní turistické atrakce v Japonsku, je skvělé najít alternativu, jako je Tchaj-wan, který ještě nebyl 'dobyt'.“
Kynčl vzpomíná, jak při příjezdu na Tchaj-wan slyšel: „Ach, Čech, vítejte, vítejte!“ Řekl: „To byla první věta, kterou jsme slyšeli při příjezdu, a bylo to tak upřímné.“
Kynčl uvedl, že na barevném Tchaj-wanu se evropští turisté často na sebe usmívají a kývají hlavami, jako by potichu uznávali své dobré estetické rozhodnutí. „Tchaj-wan je místem, kde se kombinuje mnoho tradičních čínských zvyklostí s Japonskem, Koreou a dokonce i s americkými vlivy, což vytváří jedinečný a přívětivý výsledek.“
Kynčl napsal, že 90% jeho cestovatelských zážitků se vždy točilo kolem jídla. Za posledních 20 let ochutnal chutě celého světa, a zároveň podotkl, že Tchaj-wan byl na jeho mapě bílým místem, „ale nemělo by tomu tak být, protože zdejší kulinářská kultura je překvapivou kombinací tradiční čínské kuchyně a rozmanitých západních prvků.“
Kynčl sdílel, že během své devítidenní cesty první navštívil Čankajškovo památník. I když je tento historický symbol na Tchaj-wanu hodnocen různorodě, od otevření v roce 1980 je důležitou dominantou Tchaj-peje. Dalším symbolem je Tchaj-pej 101, která byla v roce 2004 nejvyšší budovou světa, než ji o šest let později překonal Burdž Chalífa v Dubaji.
Kynčl uvedl, že je překvapilo, že památník není přeplněný, lidé se shromažďují pouze během hodinových výměn stráží, „což je jeden z nejpůsobivějších obřadů, které jsem viděl po celém světě.“
Kynčl sdělil, že tu byli tři dny v řadě, což upoutalo pozornost ochranky. „Ale když jsme řekli, že jsme z Česka, atmosféra se změnila. Neptali se na více, jen se usmáli a sdělili nám, z kterého úhlu pořídit nejlepší fotografie. Tato přívětivost byla pro někoho, kdo je zvyklý při focení po celém světě vyvolávat podezření, velmi dojemná.“
Kynčl napsal, že mluvit o Tchaj-wanu bez zmínky o kvalitním čaji nelze, a že Tchaj-pej má nespočet skvělých čajoven. Cena jedné bublinkové čaje v Tchaj-peji je zhruba poloviční než v Praze, a většinou se podává z kvalitního čaje.
Kynčl napsal, že veřejná doprava v Tchaj-peji je pohodlná, taxi je cenově dostupné a označil Tchaj-pej za „nákupní ráj.“ Oblečení a boty jsou kvalitní, elektronické doplňky jako nabíjecí kabely jsou levné a odolné.
Kynčl napsal, že pokud chcete obohatit svou kuchyň o speciality, měli byste zamířit na tradiční trhy. Ulice Dihua je pokladem, kde najdete mražené jahody, sušené houby, různé druhy čaje atd. Také řetězec restaurací Din Tai Fung je k nezaplacení, prostředí je čisté, jídlo je bezpečné a jeho slavné ručně dělané knedlíčky a taštičky si nemůžete nechat ujít.
Když mluví o horě Elephant, Kynčl varuje, abyste před výstupem moc nejedli, protože budete muset zdolat mnoho schodů. Po dosažení vrcholu se nabízí nádherný výhled na celé město Tchaj-pej a na budovu 101, „ale když se setmí a rozsvítí se všechny světla, všechno stojí za to.“
Po návštěvě Tchaj-peje se Kynčl vrátil přes Dubaj do Prahy, kde náhodou v dubajském obchodě viděl restauraci Din Tai Fung. Řekl: „Chuť Tchaj-wanu již byla úspěšně exportována po celém světě, a i během přestupu v Dubaji si můžete užít autentické knedlíčky Xiaolongbao. To možná bude začátek pro více Čechů, aby zavítali na Tchaj-wan.“