捷克生產大量罌粟種子 烘焙外涉製毒引關注 | 國際 | 中央社 CNA
				  https://www.cna.com.tw/news/aopl/202508170013.aspx
Prosím, souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů, abyste mohli aktivovat funkci poslechu zpráv.
(Česká tisková agentura, korespondentka Liu Yu-ting, Praha, 17. září) Česká republika si dlouhodobě udržuje vedoucí postavení ve světové produkci makových semen a široce je využívá při pečení, výrobě jedlých olejů a různých potravin. Přestože mák přidává jídlu na chuti, používá se také k výrobě drog, což vzbuzuje obavy.
Podle zprávy českého média Expat.cz je Česká republika známá pro své rozsáhlé makové pole rozprostírající se po krajích a produkuje a exportuje velké množství makových semen a makovic, především do Polska, Německa, Maďarska a Nizozemska. Mák lze nalézt v tradičních českých dezertech i slaných pokrmech.
Každé léto však česká policie nachází lidi kempovat na makových polích v Praze a Středočeském kraji, kde vyrábějí hrubou drogu známou jako "očko". Podle českého práva hrozí za výrobu "očka" trest odnětí svobody na jeden až pět let nebo vysoká pokuta, při výrobě ve velkém měřítku jsou sankce ještě přísnější.
Přestože účinnost "očka" nedosahuje úrovně heroinu, pro uživatele drog je to často způsob, jak "zmírnit abstinenční příznaky". Někteří dokonce zemřeli v důsledku předávkování, což zdůrazňuje potenciální nebezpečnost makových drog.
Mluvčí české kriminální policie a vyšetřovacího oddělení Lucie Šmoldasová uvedla, že každý rok řeší případy táboření a sklizně máku na polích. Pachatelé jsou často recidivisté, kteří obvykle nejednají pro zisk, ale z nouze, protože se zoufale snaží zmírnit své abstinenční příznaky a poskytnout drogy drogové komunitě.
České orgány činné v trestním řízení pracují na likvidaci této levné drogy. Od roku 2018 policie zničila 20 nelegálních drogových laboratoří, z nichž většina používala maková semena k výrobě drog.
V současnosti existuje v Evropě asi 50 druhů máku, přičemž v Česku jsou nejběžnější modrý a bílý mák. Modrý mák je bohatý na oleje a běžně se používá ve středoevropské kuchyni, například při výrobě makového mléka, jako náplň do chleba a koláčů. Bílý mák se v pečení používá méně často, ale má vysoký obsah oleje a bílkovin. (Redakce: Wei Shu) 1140817